35 medlemmer havde taget imod invitationen til at besøge Tvedemose i Snesere nær Tappernøje. Virksomheden er gået fra et landbrug Tvedemosegård over et champignongartneri Tvedemose Champignon til nu at udgøre en større fødevarevirksomhed Tvedemose.
Virksomheden ejes af Kirsten og Jens Christian Hansen som er 3. generation på stedet. I dag er deres søn med i virksomheden. Tvedemose har 150 ansatte og omfatter ud over virksomheden i Snesere 3 gårde på Lolland hvor der produceres æg fra æglæggende høns samt 50 ha. æbleplantage. Hertil kommer landbruget med 550 ha, som drives under ansvar af Jens Christians bror og nevø. Der produceres årligt 2,5 mill. kg svampe svarende til 50 tons om ugen. Virksomheden har en årlig omsætning på 100 mill. kr.
Vi blev budt velkommen af Kirsten og Jens Christian i kantinen, hvorefter vi fik serveret sandwich og æblemost af egen produktion. Herefter gav Jens Christian et spændende og holdningsstærkt foredrag om virksomheden og fødevareproduktionen.
Alle råvarer er ens i hele verden, det er hænderne i forarbejdningen der gør prisforskellen i færdigvarerne. For 20 år siden kunne man lave fødevarer billigt i Danmark, det er ikke længere muligt. Der kan købes billigere produkter fra f.eks. Polen. I Danmark i dag vil forbrugeren have en oplevelse sammen med køb og indtag af fødevarer. Når vi på denne måde føler vi har fortjent en oplevelse, så bliver prisen underordnet og dermed skabes der et marked for forædlede produkter. På det grundlag står Tvedemose stærkt, ikke som producent af svampe, men som leverandør af gourmet fødevarer og specialsvampe samt forædlede produkter.
Hele produktionen er i dag økologisk. Vækstmediet til svampeproduktion er hestegødning, halm og spagnum. Tvedemose leverer halm til 2.000 heste og får gødning derfra retur. Der medgår 7 liter vand til 1 kg. svampe, i alt bruges 300.000 liter vand i produktion som dog recirkuleres og dermed bruges den mængde flere gange. Der produceres 20 kg. champignon på 20 dage mod 150 dage oprindeligt.
Efter det spændende foredrag fik vi en rundtur i produktionen, startende ved kompost- lagerpladsen. Komposten er værdifuld gødning til landbruget, anlægsgartnerier og private havedyrkere. Herefter så vi komposteringsprocessen og dyrkningen af champignon i hallerne, hvor vi så produktion netop sat i gang, efter 3-4 dage, og efter 6 dage hvor tynding og høst begynder. Herefter en tur i forædlingsafdelingen samt lageret.
Vi sluttede aftenen med en kop kaffe i kantinen, hvorefter stalddørssalget var åbent. Der blev handlet flittigt ind af lækre svampe og æblemost.
For den interesserede læser kan det anbefales at gå ind på virksomhedens hjemmeside www.tvedemose.dk , klik i baren foroven “gårdnyt”, klik igen “Tvedemoses historie”. Herudover er hjemmesiden spækket med spændende opskrifter på brugen af svampe.
Johannes Østergaard