Seniorklubbens besøg i Dansk Industri den 5. oktober 2023

Branchedirektør Leif Nielsen for DI Fødevarer, som mange af os kender fra hans tid på Axelborg, gav en veloplagt og professionel redegørelse for DI generelt og ”DI Fødevarer” til de 42 interesserede medlemmer fra Seniorklubben, som deltog i besøget.

Han omtalte kort DI’s historiske udvikling til førende erhvervsorganisation med ca. 20.000 medlemsvirksomheder og understregede de betydelige stordriftsfordele for de 11 brancheområder, regionale foreninger og medlemsforeninger med f.eks. CEO-møder på tværs af brancheområder. Hertil kom møde- og konferencefaciliteter samt kontorer nationalt og i udlandet. Digitale løsninger og robotter fik stadig større betydning, ligesom kunstig intelligens ville revolutionere fremtidens arbejdsmetoder og forhåbentlig også afhjælpe arbejdskraftproblemet.

En betydelig del af DI’s medlemsvirksomheder er udenlandsk ejede med engelsk som arbejdssprog, hvor hovedkontoret i udlandet let opfattede Danmark som et ”halvkommunistisk land”, hvor overenskomstsystemet forudsatte medlemskab af DI.

”DI Fødevarer” omfatter ca. 300 virksomheder med meget varierende aktiviteter, størrelse og ejerforhold, herunder bl.a. Arla Foods, Danish Crown og DLG. Der var på mange måder et udmærket samarbejde og arbejdsdeling med L&F, men også konkurrence på visse områder.

Der var betydelig erfaringsudveksling mellem DI’s brancheområderne mht. digitalisering, dataregistrering, EU-lovgivning, mv, ligesom sikkerhed for fødevareforsyning indgår i den sikkerhedspolitiske dagsorden. Ernærings- og sundhedspolitik har stigende betydning, og er med ændrede spisevaner og yngre generationers manglende kendskab til madlavning en udfordring for fødevareindustrien.

Erfaringerne fra samarbejdet mellem erhverv og myndigheder under ”Corona-tiden” var af afgørende betydning for fremtiden, hvor der kunne forventes en ”tsunami af lovgivning” som følge af krav om bæredygtighed, affaldshåndtering, risikovurdering, cybersikkerhed, mv. Kravet om CO2-reduktion havde betydelige konsekvenser for fødevaresektoren, som var energitung i hele produktions- og distributionskæden.

Efter foredraget var der rundvisning i bygningen, hvor vi så udearealerne med store terrasser og fin udsigt, ligesom orienteringen om de moderne arbejdsforhold for medarbejderne gjorde indtryk.